Denna webshop använder cookies för att ge full funktionalitet. Genom att använda webshopen godkänner du användandet av cookies. - - Dölj meddelande

Akrylgarner

Akrylgarner

Akrylgarner kan vara ett bra val för dig som vill prova på att sticka eller virka, det är prisvärt och ett jämt spunnet garn som gör det lätt att sticka/virka med och har ofta ett bra pris. 

 Allergivänligt

Då garnfibern är syntetiskt framställd är den snäll mot huden i den bemärkelsen att den inte riskerar att framkalla allergi. Ett bra alternativ för ullallergier

 Egenskaper

Akrylgarn och dess egenskaper har många fördelar. Akryl är tillverkad för att efterlikna dess naturliga fiberkusiner, såsom ull eller bomull, den är stark och elastisk, vilket bland annat innebär att den inte skrynklar så lätt. Akrylfibrer användas i mindre mängder (5-10%) i andra garn för att stötta upp och ge extra styrka till ex. ett ullgarn. Något som är väldigt vanligt bland annat i sockgarner för att de skall få högre slitstyrka.

Akrylfibrerna är framställda ur polymeren polyakrylatnitril och för att fibern skall få kallas akryl måste den bestå till minst 85% av detta material. Akrylfibrer har hög tålighet mot både basiska vätskor och sura syror, därför används materialet ofta också i skyddskläder. 

Akrylgarn finns numera i många olika utföranden, kvalitetsnivåer och mjukhetsgrader. Beroende på tillverkningsteknik och vilken fiberråvara som används kan du få de mjukaste och finaste akrylgarnet. Följdriktigt kan priset för akrylgarner variera från mycket billigt till dyrare beroende på de fibrer man väljer.

Färger

Akrylgarn är väldigt tacksamma att färga, man kan få fram nästan vilken färg man vill, även flerfärgning är möjligt vilket ger helt nya möjligheter till spännande mönster. Akrylgarner är även färgbeständiga, dvs färgen ändras inte med tiden eller efter användning. 

Fördelar/nackdelar

Något som både kan vara en fördel och en nackdel är att garnet inte är isolerande och värmande på sådant sätt som naturgarner ex. ull. Detta är en stor fördel om man vill sticka svala plagg för sommar och vår säsong. 

 Skötsel

Akrylgarner är lättskötta och tvättas med fördel i tvättmaskin på angivna program och gradantal. Alla stickade plagg skall torkas liggande.  

Vartofta garn & textil har valt att arbeta med akrylgarner med en hög kvalité då vi anser att värdet av riktigt bra akrylgarner lönar sig i längden. Vi köper akrylgarner direkt hos etablerade tillverkar, så vi kan erbjuda våra egna Akryl garner till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Vi väljer också att samarbeta med flera ledande garnleverantörer i de skandinaviska länderna för att få ett brett sortiment.

Sätt fallande sortering
per sida

1 Artikel

Visa som Rutnät Lista
Sätt fallande sortering
per sida

1 Artikel

Visa som Rutnät Lista